Веселина Фелдман е серитифициран хипотерапевт, магистър по клинична психология. Със сдружението

...
Веселина Фелдман е серитифициран хипотерапевт, магистър по клинична психология. Със сдружението
Коментари Харесай

Сдружение Конна терапия: Хипотерапията постига по-добра социализация и подобрява психическото и физическо състояние на децата

Веселина Фелдман е серитифициран хипотерапевт, магистър по клинична логика на психиката. Със сдружението „ Конна терапия “ тя става финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА, като от години поддържа деца със характерни потребности и техните фамилии.

Специалистите в региона са извънредно малко, а нуждаещите се деца – от ден на ден. Това слага терапиите и експертите пред извънредно огромно предизвикателство. Необходимостта от положителни лечебни практики и експерти, които да се образоват и развиват новаторски способи за работа с деца със характерни потребности, е осезаема. По тази причина Веселина Фелдман има упоритостта да разшири обсега на работата си, като се посвети на развиването на хипотерапията в страната и предложи образование на експерти посредством партньорство с болница за рехабилитация, взаимно с Чешката асоциация по лечебна езда (CEFTA).

***

Защо решихте да кандидатствате още веднъж за присъединяване в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

За мен ПРОМЯНАТА е едно особено прекарване! Неведнъж към този момент съм казвала, че преди 10 години с ПРОМЯНАТА стартирах една нова епоха в моя персонален и професионален живот. Видях пътя и посмях да потегли по него, тъй като не бях сама. Много неща се случиха оттогава до в този момент, доста възходи и падения, доста уроци, доста старания, обезверения, очаквания, мечти….от всичко имаше и има по трънливия път, по който ходя, НО и най-много има доста смисъл. Благодарна съм за поддръжката, която получих и получавам от ПРОМЯНАТА. И в този момент, 10 години по-късно, се връщам с най-хубави усеща към хората, които срещам още веднъж, както от екипа на ПРОМЯНАТА, по този начин и измежду участниците. Вълнуващо е, нещо като ретроспекция и осъзнаване, сверяване, надграждане, доста са аспектите. Но опцията да получа още веднъж поддръжка и да развия себе си и активността е водеща. Харесвам тази среда от мислещи и настоящи за обществени дела хора, вдъхновяващи са и още веднъж това възприятие, че не си самичък, че срещаме сходни проблеми, че намираме дружно решения. Харесва ми и опцията да чуя друга позиция, да приема съвет, да почерпя от опита и експертизата, която ни се предлага, скъпо е!

Успяхте ли да извършите задачите си след първото присъединяване в ПРОМЯНАТА и какви са новите планове и цели, които сте си сложили този път?

Мисля че в огромна степен съумях. Фактът че след 10 години към момента ходя по този път и го развъртвам, за мен е триумф! А целите…те са доста и не свършват, като широко море са. В началото задачата беше да потегли и да остана. След това през годините задачите се надграждат, развиват. Променям се и аз, екипа, активността, Центъра, огромна динамичност е и изисква доста сили и мотивация, с цел да я следваш. И в случай че първоначално задачата беше да обуча себе си и един кон в чужд за нас до тогава способ и да оказвам помощ на една шепа деца в тяхното развиване. То по-късно беше да сме по-голям екип, с цел да покриваме потребностите на повече деца. Нещата се случваха и незабелязано започнахме да мечтаем за наш Център, една на пръв взор недостижима фантазия. Но ето, с доста има вяра, шанс, старания и поддръжка и това се случи. След време започнахме да търсим метод освен по какъв начин ние да растем, само че и по какъв начин да заразим и други хора, да видят и повярват в силата на нашата задача, тъй че да стане допустимо да се развива региона на терапиите с коне в България. Имено това са новите цели и планове и мисля, че в една или друга степен се(го) случва(ме) и пътят става все по-видим. Тръгнали сме по него и го откриваме от ден на ден, имам вяра! И по този начин до момента в който пристигна миг, в който ще има от ден на ден готови експерти, коне, Центрове, а за какво не и обществени стратегии, което ще направи допустимо от ден на ден деца да получат шанса да се допрян до това неповторимо лечебно прекарване, осигуряващо незаменими изгоди във всички сфери от детското развиване.

Колко бързо дава резултати хипотерапията при децата и за какъв интервал протича нормално?

Няма рецепта за това. Всичко в живота е път, благоприятни условия, съчетани с старания и капацитет. И тук е по този начин и мога да кажа, че резултати сме виждали и след първа сесия и след една година работа. Но най-важното изискване за реализиране на резултат е даването на качествена професионална лечебна методология. Хипотерапията има доста лица и към момента е не добре разбрана от всички забъркани – експерти, родители. Важно е да се знае, че нещата не са оставени в ръцете (копитата) на магичната мощ на коня, а има ясно структурирани методологии и експерти, които да ги следват. Така резултатът в последна сметка е директно привързан с опциите на децата и професионализма на експертите. От тази позиция съм извънредно щастлива, че обвързахме нашия път с чешкия опит, който за нас остава незаместим и с помощта на който реализираме в действителност доста положителни резултати.

И по този начин при съществуването на добра методология и подготвени експерти, нещата остава да зависят от:

- положението и капацитета на детето

- честотата на лечебните сесии

- мотивацията на детето и родителите

При положително стичане на тези условия, резултати се реализират бързо. На първи сесии се виждат още, след месеци са и към този момент затвърдени. Но не е магия! Усилия и доста работа е.

А що се отнася до продължителността на включване в терапиите, това е ненапълно въпрос на персонален избор на родителите. Проблемите, с които работим, са хронични доживотни положения, няма „ изцеление “, има развиване, надграждане, като методът дава безкрайни благоприятни условия за това. Голяма част от децата са с нас през цялото време, само че в някакъв миг за тях нещата ще би трябвало да приключат, тъй като ще навършат 16 година (работим с бебета от 3 м. до деца на 16 г.) и ще бъде тъжно за всички, несъмнено.

Тази специфична връзка, която се построява сред детето и коня, продължава ли да съществува и след хипотерапията? Имат ли потребност децата да виждат коня и след края на лечението?

Това е нещо като има ли живот и след Хипотерапията:) Да, несъмнено, тази връзка остава, децата носят кончето, природата, прекарванията си за постоянно в сърцето си. За огромна част от тях настава цялостна и трайна смяна в отношението и общуването им с животните изобщо. Много родители споделят, че децата им са почнали да виждат и да поддържат връзка с други животни към тях, с домашните любимци да вземем за пример, които до този миг са оставали незабелязани. Та, всичко остава…любовта, доверието, другарството, методите на другарство, а това е толкоз скъпо! Всички знаем какъв брой обич, топлота, успокоение и смисъл носи връзката ни с животните, което в същността си е връзка със себе си и със света, с прекарванията си и себепознанието….с същинските неща в живота.

Кои са характерните качества, които разграничават хипотерапевта за деца от детския психолог?

Първо дано уточня, че специалност хипотерапевт няма. Хипотерапията е способ в ръцете на към този момент някакъв експерт – детски психолог, рехабилитатор. Или с други думи на пръв взор разлика няма, просто някои психолози са избрали да работят в кабинет с способ с картинки да вземем за пример, други в планината с коне. Целите са едни и същи, методът на постигането им е друг.

Иначе някои характерни качества, несъмнено има. Специалистите, избрали да се занимават с хипотерапия, са особена порода хора. Трябва да избират да им е мъчно, в сравнение с елементарно – да е яка горещина, мраз, мухи, сътрудникът ти да тежи 500 кг и не всеки път да гледа къде стъпва ;) Трябва да можеш да издържаш на напрежение и да работиш високо рискова работа с голяма отговорност към сигурността на децата. Да си физически устойчив и в добра спортна форма, часове наред вървене и поддържане в сложни позиции на високо (гърба на коня) деца с тежки двигателни повреди. И като цяло работата е доста характерна и би трябвало първо и на първо място да носиш в сърцето си огромна обич и съгласуваност с конете и природата, другояче не мисля, че някои би си предизвикал тези купища неудобства, пред топлия и комфортен кабинет, в сигурна и спокойна среда.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

С тласъка, който ми даде да потегли и най-много да допускам, че мога! Срещам доста хора, които желаят да случат ПРОМЯНАТА, само че нямат смелостта да го създадат. Благодарна съм, че имах шанса да потегли с поддръжка, някои да повярва в мен, с цел да допускам и аз. Сега към този момент знам, че мога, даже знам, че невъзможни неща няма и това доста ме крепи в сложните моменти – вярата, че в случай че си себе си и на пътя си, ПРОМЯНАТА идва!

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР